Kada je ishrana u pitanju, sve brži život uzima danak. Postaje komplikovano naći balans i vremena za jelo uopšte. Kao što autput zavisi od inputa, koji se koriste u njegovom stvaranju, tvoje telo i zdravlje zavise od hrane koju unosiš.
Koristeći Fabulous aplikaciju, zasnovanu na psihološkim istraživanjima, predstavljam pet koraka za poboljšanje tvoje ishrane.
- DORUČKUJ. Ne preskači prvi obrok. Izbegavaj pahuljice koje boje mleko; to je siguran znak da imaju previše nepoželjnih dodataka. Pripremi se unapred, kako ne bi došao u situaciju, da nemaš šta da doručkuješ. Za vikend kupi: jaja, ovsenu kašu i voće za narednu nedelju.
- VOĆE I POVRĆE. Trebalo bi jesti barem jednu porciju voća i povrća dnevno; polovinu tanjira treba da čini povrće. Što raznovrsnije i šarenije, to bolje. Takođe, kada kupuješ u prodavnici, biraj prirodnu hranu (onu koja ima do pet sastojaka). Što je duži rok trajanja, hrana ima više aditiva.
- PROTEINI. Dobar obrok sadrži puno povrća, malu porciju proteina i izvore ugljenih hidrata. Riba i morski plodovi su takođe dobar izbor, zbog omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Ograniči unos crvenog mesa i izbegavaj prerađeno meso, slaninu i kobasicu. Ako su tvoji obroci preobimni, jednostavan trik će smanjiti unos hrane – jedi iz manjeg tanjira.
- UGLJENI HIDRATI. Šećeri dolaze u obliku i zdrave i nezdrave hrane: kokica, hleba, mahunarki, keksa, testenina, mleka, kukuruza… Nezdrave namirnice će doprineti povećanju telesne težine i porastu rizika od srčanih bolesti, dok zdrave obezbeđuju telo glukozom koja se pretvara u energiju. Zato je bitniji tip ugljenog hidrata koji ćeš uneti, od pojedene količine. Četvrtinu tanjira treba da čine ugljeni hidrati. Izbegavaj žitarice i testeninu od belog brašna. Preporučuje se unos integralnog pirinča, ražanog i ječmenog hleba. Zameni krompir mahunarkama, pij sok sa pulpom.
- TEČNOST. Voda je jedina tečnost bez kalorija. Ona nadoknađuje fluide izgubljene usled metaboličkih procesa, disanja, znojenja i gubljenja težine. Ako je voda previše bezukusna za tebe, dodaj u čašu svežu nanu, zgnječene bobice, kriške citrusa (limuna, pomorandže, limete) ili krastavca. Naredne tečnosti, čija se konzumacija preporučuje su kafa i čaj (bez zaslađivača), te mleko i sokovi. Alkohol, za neke zdrav, za druge nije, ali se svakako preporučuju manje količine. Energetska i gazirana pića treba izbegavati.