Youth NOW

Zaštitni faktor u hrani

Kreme sa zaštitnim faktorom su već dobro poznata zaštita od sunca, ali još uvek je rasprostranjena njihova neadekvatna upotreba. U mladosti nas nije mnogo briga za štetni uticaj sunčevih zraka, kreme se nanose samo na početku dok se ne dobije odgovarajući ten koji može izdržati veće količine “naleta” UV i infracrvenog zračenja, jer ipak… Koga briga za opasnosti koje nas čekaju za 10-20 godina kada u trenutku možemo uživati na plaži ispijajući  koktele sa tako divnim tenom. U medijima se ne govori dovoljno o značaju prevencije, bar ne na pravi način, zato ljudi nemaju realnu predstavu o opasnostima koje izazivaju opekotine od sunca i izlaganje UV i infracrvenom zračenju. Pigmentacija kože se dešava nakon prodiranja UV zraka u gornje slojeve kože, oštećujući DNK. Infracrveno zračenje prodire još dublje, direktno u ćeliju izazivajući promene u mitohondrijama. Pigmentacija je, u stvari, jedan oblik zaštite koje stvaraju ćelije epiderma (melanociti). Crvenilo je ozbiljan znak koji nam šalje poruku da je došlo do ozbiljnih oštećenja i do prevelikog izlaganja zračenju koje naše telo ne može da sanira. Na duže staze ovo izaziva sve manju sposobnost odbrane, dovodi do većeg broja oštećenja i mutacija, što se na kraju manifestuje kroz hronično oštećenje kože, starenja, izmene genetskog materijala i samog raka kože. Bitno je naglasiti da je melanom jedan od najinvazivnijih oblika raka, zato što ima najveći potencijal za nastanak metastaza. Da bi se stekla prava slika o opasnosti od ove bolesti dovoljno je reći da je melanom drugi karcinom po učestalosti koji se javlja u populaciji izmedju 15 i 29 godina.

Kada se govori o zaštiti uglavnom se stavlja akcenat na upotrebu krema i pokrivanjem kritičnih delova odećom, a manje na uticaj koji hrana ima na zaštitu od zračenja. Naravno da ne treba zanemariti pravilnu spoljnu zaštitu, ali većina ljudi uopšte ne pridaje značaj zaštiti koju sebi možemo sebi obezbediti kroz unos određenih namirnica i izbegavanjem nekih.

 

 

Hranu bogatu šećerima bi trebalo apsolutno eliminisati, a to je ono što većini najteže pada. Teško je odoleti krofnicama i sladoledima na plaži, ali kada budete sebe snabdeli nutrijentima koji su vam zaista potrebni, potreba za slatkišima će se smanjiti. Šećeri narušavaju strukturu kolagena, glavnog gradivnog proteina kože i čine da ona ubrzano stari.

Ono čime bi trebalo da se zameni hrana punih prostih ugljenih hidrata je sledeće:

Paradajz – pun antioksidansa likopena, koji štiti kožu od negativnog delovanja slobodnih radikala koji se stvaraju pri izloženosti kože zračenju. Likopen se u manjoj koncentraciji može naći i u lubenici, crvenom grejpu i papaji.

Kakao – ipak jedna dobra vest za sladokusce. Kakao je odličan za kardiovaskularni sistem, što je jako bitno za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska i drugih srčanih oboljenja, jer je poznato da su leti ovi pacijenti izloženi većem riziku nego inače. Najbolje je konzumirati sirovi kakao gde su u najvećoj meri sačuvani svi vredni sastojci, ali preporučljiva je i štanglica kvalitetne crne čokolade.

Riba – ako idete na more, iskoristite ponudu lokalnih proizvoda. Morska riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje imaju antiinflamatorno (antizapaljensko) dejstvo. U letnjem periodu smo izloženi svakakvim vrstama infekcija, a ove namirnice će pružati i odličnu odbranu protiv UV i IR zraka. Omega 3 se nalaze i u orašastim plodovima kao što su bademi, orasi, lešnici, suncokret, koji su izvor i vitamina E, najpopularnijeg vitamina kada je reč o nezi kože.

Citrusi i paprike – sadrže visoke doze vitamina C koji ima suprotnu ulogu u organizmu od šećera, potpomaže proizvodnju kolagena i hidrataciju kože.

Dinja i kajsija – nezaobilazni beta karoteni koji su koji imaju antioksidativno delovanje, utiču i na proizvodnju melanina i samim tim na slabljenje štetnog dejstva sunčevih zraka.

I na kraju, nezaobilazno je pomenuti hidrataciju. Pojačano znojenje nije jedini faktor koji utiče na gubitak vode. Hlor iz bazena i so iz mora takođe isušuju kožu, zato uvek nosite sa sobom flašicu vode, limunade ili hladnog zelenog čaja.

 

Sunčica Karanović

Izvor fotografija: bing.images

Exit mobile version