Youth NOW

Čokolada – slatki greh ili eliksir zdravlja?

Čokolada je najomiljenija poslastica širom sveta. Međutim, velika većina ljudi koja je na nutritivnoj restrikciji, sebi uskraćuje sitna zadovoljstva, iako u nekim slučajevima baš ta sitna zadovoljstva i jesu zaslužna za uspeh dijete. Da bi neko započeo zdravije da se hrani, trebalo bi da zavoli da se zdravije hrani. Hrana je jedno od najvećih zadovoljstava i svako predugo uskraćivanje može voditi u ozbiljne psiho-fizičke probleme. Iako je odlaganje zadovoljstva u većini slučajeva zapravo zdravo u svakom smislu, tanka je linija između odlaganja i potpunog zanemarivanja sopstvenih potreba. Zato je za uspešnu dijetu potrebno mnogo više od zdravog i niskokaloričnog jelovnika.

U većini dijetetskih jelovnika nećete naići na čokoladu kao poželjnu užinu. Većina vrsta svakako i jeste nepoželjna, sadrže veliki udeo šećera, mleka u prahu, biljnih masti i raznih drugih dodataka u zavisnosti od proizvođača.
Ono što jeste vredno je glavni i neizbežni sastojak – kakao. Zato tamne čokolade, koje sadrže 50 i više procenata kakaa, zapravo jesu odlična poslastica i za ljude na restrikciji.

Kakao potiče iz Južne Amerike, dobija se od ploda drveta Theobroma cacao. U indijanskim kulturama bio je poznat kao “dar bogova” zbog svoje visoke energetske i nutritivne vrednosti. Konzumirao se u obliku napitka koji je bio nezaslađen. Kasnije je taj napitak postao hit i na evropskim dvorovima, kada je početkom šesnaestog veka prvi put donet na evropsko tlo.

Izvor: https://www.dunya.com/d/news/109889.jpg

Nutritivni sastav kakaa

Kakao je prebogat mineralnim materijama kao što su gvožđe, mangan, bakar, cink i kalijum. Izvor je I vitamina B grupe, vitamina C i E, što ga čini odličnom hranom za kožu. Zapravo, kakao je odlična unutrašnja zaštita od sunčevog zračenja, jer povećava otpornost tela na UV zračenje. Osim vitamina I minerala, u kakau je prisutan i alkaloid teobromin, koji ima dejstvo slično kofeinu. Teobromin širi krvne sudove, stimuliše centralni nervni sistem i srce. Kakao takođe podiže i nivo serotonina, dopamina i endorfina, hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Sada je jasnije zašto čokolada spada u najomiljenije poslastice i zašto je ljudi posebno jedu u periodima depresije.
Da bi imali što bolji efekat od konzumacije čokolade, dovoljno je uzeti štanglicu dnevno i to, obavezno, crne čokolade sa bar 50 posto kakao delova. Tako ćete izbeći unos veće količine šećera, a ipak ćete sebi obezbediti pregršt korisnih materija koje nam kakao nudi.

Kao što je već naglašeno na početku, dijeta ume da bude mnogo kompleksnija od samog jelovnika i svako ima svoj individualan pristup i način prilagođavanja istoj. Ipak je velikom broju slučajeva teško uskladiti nove navike sa već postojećim potrebama i tu često nastane problem. Ono što kakau i čokoladi daje dodatno na vrednosti, pored nutritivnih svojstava, jeste upravo taj psihološki efekat. Jer, ipak se svi nekako osećamo nagrađeno posle štanglice kvalitetne čokolade, zar ne?

Sunčica Karanović

Exit mobile version