Youth NOW

Na koji način hrana može pomoći u borbi protiv anksioznosti?

Autor: Dragana Lanzolla

Anksioznost se može pobediti i za stolom. Ovo je dijeta koja će vam, zajedno sa medicinskim tretmanima, pomoći da smanjite simptome izazvane ovim poremećajem.

Dovoljno je reći da, prema podacima Udruženja za istraživanje anksioznosti i depresije, od ovog poremećaja pati oko 40 miliona Amerikanaca. Pored medicinskih tretmana i terapija, ishrana takođe može biti efikasan lek za smanjenje i suzbijanje simptoma anksioznosti. Neophodan preduslov je da hrana koju konzumiramo bude bogata hranljivim materijama kao što su proteini, vitamini, ugljeni hidrati i masti.

Jedna od najkorisnijih namirnica protiv anksioznosti je riba. Neke vrste, poput lososa, bogate omega 3 masnim kiselinama, igraju ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju mozga. Pored toga, ako se redovno konzumira u svakodnevnoj ishrani, riba znatno pomaže pri smanjenju rizika od srčanih udara i zapaljenja.

Čak i stimulativno piće poput čaja može smanjiti anksioznost. Konzumiranje jedne ili dve šolje zelenog čaja dnevno, posle doručka i pre spavanja, može znatno smiriti živce. L- teanin, aminokiselina koja se nalazi samo u čaju, smanjuje stres i deluje opuštajuće. Pored zelnog čaja, takođe je poznata i umirujuća moć kamilice. Šolja kamilice na dan smanjuje mišićnu napetost i razdražljivost.

Ako biste radije grickali nešto, odličan izbor su semenke bundeve, koje sadrže aminokiselinu poznatu kao triptofan, koja reguliše san i raspoloženje. Preporučuju se i orasi, koji zahvaljujući sličnim sastojcima, održavaju mozak zdravim. I najzad, dobra vest za gurmane je i da crna čokolada može biti od velike pomoći. Crna čokolada sadrži 72% kakaa, bogata je antioksidantima i pruža osećaj sitosti i zadovoljstva.

Nemojte preterivati jer stručnjaci preporučuju svega 20. grama čokolade dnevno.Sledeći put kada dobijete jaku želju za ovim slatkišem, počastite se bez straha da će negativno uticati na vašu dijetu!

Exit mobile version