Biti vegan je životni stil sve većeg broja ljudi u svetu. Postoji dosta predrasuda da je spremanje veganskih obroka skuplje ili da su namirnice retko dostupne ali to ne mora da bude tako. U nastavku teksta pročitajte recepte za jedan veganski ručak. Ovakvi obroci nisu rezervisani samo za vegane, eksperimentisanje i isprobavanje novih ukusa je uvek zabavno.
Za početak, čorba od brokolija.
Sastojci:
300g brokolija
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
2 kašike griza
so
biber
Propržite na ulju sitno seckani crni luk. Kada je dovoljno upržen dodati brokoli, kratko propržiti i dodati vodu skoro do vrha posude. Dodati so i biber, kuvati sve dok brokoli ne omekša. Tada, u jednom decilitru hladne vode umutiti dve kašike griza i to sipati u vrelu čorbu kuvajući još dva-tri minuta.
Kao glavno jelo, predlažemo tikvice sa pirinčem.
Sastojci:
1 kg tikvica
200g pirinča
4 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica kurkume
biber
so
vegeta
peršun
Očistite tikvice, operite ih i zatim ih iseckajte na kockice. Operite pirinač i potopite u vodu na oko 20 minuta. Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi. Stavite tikvice i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju, mešajte. Dodajte oceđeni pirinač i nastavite da kuvate još 4-5 minuta uz neprestano mešanje. Dodajte toplu vodu, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Začinite solju, kurkumom, biberom i vegetom. Promešajte i kuvajte dok voda ne ispari. Gotovo jelo skinite sa vatre i začinite suvim peršunom.
Za kraj, kao desert možete napraviti jednostavne vegan mafine.
Sastojci:
2,5 šolje brašna
1 šolja šećera
1,5 praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
1,5 šolja vanila bademovog mleka
½ šolje smeđeg šećera
½ šolje biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta čiste vanile
Umutiti u jednu posudu suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim u drugu posudu umutiti bademovo mleko, smeđi šećer, ulje i vanilu. Spojite sastojke iz obe posude i lagano mešajte dok se ne sjedine. Sipajte smesu u kalupe i ispecite. Za preliv možete iskoristiti šećer u prahu, džem ili domaće slatko.
Autor: Sofija Bogosavljev